היום בבקר פגשתי סתוונית ראשונה!
ואז עוד אחת, ועוד מקבץ, ועוד ועוד - זהו זה, אם הסתווניות כאן אז גם הסתיו הגיע.
סתוונית היורה מספרת לנו שהסתיו כאן, ויותר מזה - סתוונית היורה מגלה לנו את פרחיה רק אחרי שירדו לפחות 5 מ"מ של גשם - היא בעצם מספרת לנו כמה משקעים כבר ירדו.
אבל איך היא מצליחה לפרוח דוקא בעונה דלה כל כך בפרחים? בזכות הפקעת שלה!
מעל פני האדמה יש אמנם פרחים יפים ועדינים, אבל בתוך האדמה מסתתרת פקעת קשוחה ועמידה, שגם מתחדשת מדי שנה, והיא שמאפשרת לה לפרוח גם בסוף העונה היבשה.
סתוונית מבשרת את בוא הסתיו, אבל היא רק ראשונה מבין שורה ארוכה ומובחרת של צמחי בצל פקעת שיפרחו בחודשים הקרובים: כרכום, חלמונית, נרקיס, רקפת, ואחריהם גם כלנית, נורית, צבעוני ועוד!
רבים מצמחי הבצל והפקעת (או גיאופיטים בבוטנאית) התפתחו כאן באזור שלנו.
הגיאופיטים הם שם כולל לצמחים בעלי בצלים, פקעות, קני שורש או שורשים מעובים - איברים תת-קרקעיים המכילים חומרי תשמורת המאפשרים לצמח לעבור תקופות של תנאי מזג אוויר קיצוניים במצב תרדמה - בה החלקים שמעל לפני השטח נעלמים.
איברי האגירה התת-קרקעיים מאפשרים להם לשרוד גם בתקופות ארוכות של יובש: בסתיו ובחורף הם מוציאים עלים, ומטמיעים חומרים (מזון ומים) בגיאופיט שלהם. בתום עונת הצמיחה העלים מתייבשים, אבל אברי האגירה נשארים באדמה - רדומים ומוכנים להתחדש בבוא הזמן.
בזכות האיברים הפנימיים והמיוחדים הללו, הגיאופיטים יכולים לתת מופע פריחה מרהיב למשך תקופה קצרה, ואחר כך להיעלם מהשטח לכמה חודשים.
רוב צמחי הבצל ושאר הגיאופיטים פורחים בסוף החורף ובאביב, אבל יש כאלה שדוקא ויתרו על התחרות הקשה שיש בעונה שופעת פרחים, ומשתמשים במשאבים התת-קרקעיים של הם כדי לפרוח בעונות דלות בפרחים:
חצב - שמצמיח עלים בחורף, מתייבש, ורק כחצי שנה לאחר מכן, בסוף הקיץ, מוציא עמוד פריחה מרהיב.
הסתוונית שלנו, שמקדימה לפרוח בסתיו - הפקעת שאגרה מזון בחורף משמשת אותה לפריחה מוקדמת. וגם חבצלת החוף, מינים שונים של שושן, ועוד...
הם עמידים, רב-שנתיים, מקומיים ומקסימים. בטבע הם מתעוררים בימים אלה כדי למלא מצברים - וזה בדיוק האות בשבילנו להתחיל בגידול של גיאופיטים, בגינה וגם בתוך הבית.
אז מה עושים?
מכיוון שהם כאלה עמידים וזרמנים, יש דרכים רבות לגדל גיאופיטים:
באדמת הגינה - באזורים מושקים וגם ללא השקיה (מכיוון שהם מקומיים, רבים מהם יסתפקו בהשקיה של מי גשם, וישמחו לעונה ארוכה ויבשה),
בבית - צמחי פקעת שגדלים בצל עצים, כמו רקפת למשל, מתאימים לתנאי פנים.
על אדן החלון, בעציץ ואפילו בצנצנת עם מים.
כמה טיפים שיעזרו לנו לגדל גיאופיטים יפים, בריאים, ומתחדשים:
רוכשים במשתלות גיאופיטים יפים, בריאים ולא פגועים.
קוראים מה הצרכים שלהם - יש כאלה שדורשים מנת קור / השריה במים לפני השתילה.
שותלים בעומק של פי 2 מגודל הפקעת. מוודאים שההחלק של הצימוח פונה כלפי מעלה, והחלק של השורש - כלפי מטה.
שותלים באזור מתאים לצרכי הצמח: שמש / צל / אדמה מתאימה.
כשמגדלים בחוץ - מומלץ לשתול במקבצים, שיוצרים מראה מרהיב בזמן הפריחה.
בסוף העונה הגשומה - מפסיקים להשקות! אם הם בעציץ - מניחים בצד באזור מוצל עד הסתיו הבא.
לעונה גשומה
ופורחת,
בבית ובחוץ!
Comentarios