top of page
דנאית הדורה תפוח סדום פרח.png
פרפר לבנין צהבהב_edited_edited.png
bookmark tag 3.png

מבצע על היומנים

וגם

חבילת זרעים

מתנה 

עם כל הזמנה

לושבג תשפה יומן ריבוע.jpg
יומן שבועי שנה בגינה
לושבג תשפה תליה ריבוע.jpg
לוח שנה בגינה
דבורה 2

ריחות של קיץ - בזיליקום

לכל ירקות הקיץ אני רוחשת כבוד. נפלא בעיניי איך בשיא החום הם מצמיחים עלים ופירות, ושומרים על צבע, חיות ועסיס. אבל מכל השפע שיש בגינת הקיץ, יש לי מקום מיוחד בלב לבזיליקום - הבולט בירוק העז שלו לצד הפירות, משמח את הלב בניחוחותיו, ומשמח את החיך בטעמו העז והייחודי.


הבזיל מיוחד גם בכך שהוא ירק עלים קיצי. רוב ירקות העלים (פטרוזיליה, רוקט, חסה, מנגולד וכו') - שייכים לגינת החורף: הם חובבי קור ולחות, ויסתפקו ביחסית מעט שעות שמש (4-5 שעות של שמש ישירה יעשו את העבודה). לעומתם הבזיליקום - חובב חום עז, שונא קור ולחות על העלים, ויצטרך 6 שעות של שמש ישירה כדי לשגשג.




לכבוד שיא הקיץ כמה טיפים על גידול בזיליקום, וגם שימור:


הזמן לגדל בזיליקום

אביב וקיץ. בהיותו חובב חום, מתחילים את הגידול באביב, משתילים, זרעים או ייחורים. הבזיל יניב לאורך האביב והקיץ ואפילו בסתיו. לקראת סוף הקיץ הוא יעלה לפריחה, וברגע שיתחילו הגשמים (גם אם נדחה את הפריחה) הוא ישחיר וימות.




השקיה

הבזיל שונא לחות על העלים, אבל הוא חובב השקיה טובה בשורשים.

* כדאי לדעת: הבזיליקום לא סובל מהשקיית יתר. פנקו במים - אבל לא על העלים!



גיזום

מהרגע שהבזיליקום צומח ומגיע לגובה של 15 ס"מ בערך אפשר להתחיל להנות ממנו. הבשורה הטובה היא שהבזיל חובב גיזום אינטנסיבי וככל שנקפיד על גיזום - כן הוא ירבה, יפתח הסתעפויות וישמור על עלים רעננים וטעימים.

* סיבה נוספת להקפיד על גיזום טוב היא דחיית הפריחה. כשהבזיל מתחיל לפרוח הוא מנתב את האנרגיה לדור הבא, והעלים נעשים קטנים יותר, קשים ומרים יותר. כדי לדחות את הפריחה יש להקפיד על גיזום קבוע.




שימור לאחר קטיף

הדרך לשמור על צרור בזיליקום (קנוי או קטוף) ירוק ומלא חיים היא פשוט להניח אותו בצנצנת עם מים ולהניח במקום מואר במטבח. מכיוון שהוא סובל מקור ולחות, במקרר הוא יתעייף וישחיר) אבל כשגבעוליו במים הוא יקשט את הבית, יישאר מלא חיים, ואפילו ישריש ויוסיף להצמיח עלים חדשים!





ריבוי בזיל מייחורים

את הבזיל שהשריש אפשר לשתול מחדש: מכינים מצע שתילה (בגינה או בעציץ) עשיר בקומפוסט, נקי מאבנים ומושקה היטב - ושותלים בעדינות את הענפים שהשרישו (כדאי לשתול את הענפים עמוק - החלק שייטמן באדמה יוסיף להשריש). כעבור שבועות ספורים נוכל להנות מהצימוח החדש.





פריחה

כאמור, גיזום תמידי ידחה את הפריחה, אבל גם בבזיל שמגוזם להפליא יגיע השלב שבו נצטרך להגיד שלום לעלים הגדולים ולקדם בברכה את הפרחים. הפריחה של הבזיל היא קטנטנה ולבנה, היא אהובה על דבורים (שבעונה הזו אין להם שפע של מקורות צוף), והיא שלב חשוב בדרך לזרעים.





שמירת זרעים

אחרי שלב הפרחים, הבזיליקום יעשה פירות. כשהפירות יבשים לגמרי וחומים זה הזמן לאסוף אותם: בתוכם נמצא הדור הבא של הבזיל. קוטפים את הפירות היבשים, מפרידים בין הזרעים לקליפות (אפשר גם לשמור את הפירות בשלמותם), מייבשים היטב בצל ובמקום מאוורר, ושומרים בכלי סגור עד לסוף החורף/ תחילת האביב - עונת הכנת שתילי הקיץ.





בזיליקום בבית

בהיותו ירק קומפקטי יחסית, הוא מתאים לגידול גם בעציץ. ממקמים את העציץ במקום שמשי, דואגים להשקיה נדיבה, ודישון מידי שבועיים. גם בעציץ גיזום תמידי ייטיב עם הצימוח.

* יתרון בגידול הביתי: אפשר להאריך את העונה שלו כשמגנים עליו מקור ומלחות!





שמו העברי "ריחן" ניתן לו כמובן על שום ריחו המיוחד. אצל יהודי תימן (ובעדות נוספות) הוא משמש כצמח הבושם בהבדלה, ומברכים עליו "בורא מיני בשמים".





לא נוכל לסיים פוסט על בזיליקום בלי מתכון נחמד.

אמנם כולם מכינים פסטו בזיליקום, ובכל זאת נכתוב כאן מתכון שהוא בעיניי הפסטו בזיל המושלם. המתכון באדיבות השכנה שלי שרון ברלב, בעלת הלב.


פסטו בזיליקום של שרון

1. צרור עלי בזיליקום נקיים (אם הגבעולים רכים ולא סיביים אפשר להשתמש גם בהם)

2. חופן אגוזים - השילוש הקדוש: מלך, פקאן וקשיו ביחס שווה (אפשר להחליף אחד מהאגוזים בגרעיני חמניה קלויים)

3. שמן זית

היחס בין המרכיבים הינו 1:1:1 = עלי בזיליקום : אגוזים : שמן זית (ביחס שווה)

מלח - חצי כפית בערך

שן שום לטעם : לחובבים

~

מניחים את האגוזים והעלים בכלי של מעבד המזון - ומפעילים

מוסיפים את השמן לאט, וטוחנים עד למרקם הרצוי

~

אוכלים מייד או שומרים בצנצנת סגורה במקרר.

לשמירה על טריות: מכסים בשכבת שמן זית בסוף כל שימוש





























Comments


bottom of page